De waarde van de bitcoin is maandag tot boven de 65.000 dollar gestegen. Dat is voor het eerst sinds november 2021.

De koers van de bitcoin wordt gesteund door de sterke vraag van beleggers naar op de beurs verhandelde bitcoinfondsen, die op 11 januari in de Verenigde Staten werden geïntroduceerd. Door die fondsen is de cryptomunt toegankelijker geworden voor een grotere groep beleggers.

Ook wordt uitgekeken naar de zogeheten ‘halvering’ van de bitcoin in april, waarbij de beloning voor miners van de bitcoin wordt gehalveerd. Miners gebruiken krachtige computers om complexe wiskundige problemen op te lossen en in ruil daarvoor krijgen zij een beloning in bitcoin.

Bij de vorige halvering van de beloning voor de miners in mei 2020 schoot de koers van de bitcoin in de maanden daarna flink omhoog. Cryptobeleggers hopen dat deze gebeurtenis nu weer tot een opmars zal leiden.

Stijgt de bitcoin tot nieuwe recordhoogte?

De grootste digitale munt ter wereld steeg maandagochtend tot boven de 65.000 dollar en schommelt op het moment van schrijven rond deze grens. Om 9.30 uur noteert de bitcoin op dagbasis ruim 5 procent hoger.

De waarde van de bitcoin bereikte in november 2021 een recordhoogte van ongeveer 69.000 dollar en cryptobeleggers hopen dat dit oude record spoedig zal worden overtroffen.

Analist Geoff Kendrick van de Britse bank Standard Chartered acht de lat van 100.000 dollar dit jaar haalbaar. Analisten van de Amerikaanse zakenbank JPMorgan voorzien juist een mogelijke koersdaling als gevolg van de halvering van de bitcoin in april.

De bitcoin steeg vorige maand al met zo'n 40 procent nadat de Amerikaanse toezichthouder SEC in januari toestemming had gegeven voor de komst van beursgenoteerde bitcoin-fondsen, ook wel bitcoin-ETF's genoemd. In de afgelopen twaalf maanden is de koers van de bitcoin met bijna 190 procent gestegen.

LEES OOK: De bitcoin is nog altijd ‘nul’ waard, ook na de introductie van ETF-fondsen in VS, stelt ECB in blog